Több környezettudatos informatikusra van szüksége a világnak

A férjem örökölt egy házat a nagymamájától. Mivel nekünk már van házunk, nem igazán tudtunk mit kezdeni vele. Mármint nyilván tud az ember mit kezdeni egy házzal, nem arról van szó, gondolkodott, hogy eladja, de túl sok kedves emlék kötötte oda, ezért inkább úgy döntött, kiadja. Néhány egyetemista gyerek költözött be, mint megtudtuk, informatikusnak tanulnak, pontosabban programozók lesznek.

A srácokkal abban maradt a férjem, hogy majd ő fizeti a közüzemi számlákat, és a fiúk a következő lakbérrel együtt utalják annak is az árát. Ez így sokkal egyszerűbb volt, főleg, hogy elintéztük az e-számlákat, ezért mindent sokkal egyszerűbb volt számontartani, mintha oda érkeztek volna a csekkek stb. Nem arról van szó, hogy ne ápolnánk jó viszonyt ezekkel a srácokkal, de nagyon sok ismerősünk, akik adtak ki lakásokat, verték már át albérlők, úgy gondoltuk, ennyi óvatosság azért nem árt.

Egyik nap meg is jegyezte a férjem, hogy nem ártana egy napelemes rendszert telepíttetni a nagymama házára, mert mióta ezek a fiúk beköltöztek, több mint a duplájára nőtt a villanyszámla. Ami ugye mindegy nekünk, ők fizetik, de a férjem amúgy már tényleg régóta gondolkodott, hogy szeretne napelemes rendszert. Ő ugyanis környezetmérnök, és hisz is nagyon a környezetvédelemben. Akkor meg is próbáltunk mi pályázni, mivel a férjem ilyesmivel foglalkozik, tisztában volt azért azzal, hogy a napelemes rendszerek árak hogy mozognak, tudott is egy nagyon szuper vállalkozásról, akik segítenek a papírmunkát is intézni pl, meg ingyenes helyszíni felmérést végeznek. Fel is vettük velük a kapcsolatot, de sajnos az derült ki, hogy a mi házunk nem alkalmas a napelemes rendszer telepítésére. Sem a tető dőlésszöge, sem a teherbírása nem volt megfelelő ahhoz, hogy napelemes rendszer legyen rajta, és mivel az egész tetőszerkezetet nem akartuk lecserélni, egyelőre lemondtunk arról, hogy napelemes rendszerünk legyen. Na de most a nagymama háza!

A férjem ezért ismét felvette a kapcsolatot a Pentele Solarral, a weboldalukon keresztül egyébként ezt rendkívül egyszerű megtenni, csak néhány alapvető adatot kell megadni, az ember elérhetőségein kívül kábé csak annyi kell, hogy mennyi az éves áramfogyasztás. Ez azért fontos, mert majd ebből tudják kiszámolni azt, hogy milyen teljesítményű napelemes rendszerre van szükség, hogy a háztartás energiaigényét ki tudja elégíteni. És például a napelemes rendszerek ára is attól függ, hogy milyen energiaigényt kell kiszolgáljanak, hiszen minél nagyobb teljesítményű egy rendszer, értelemszerűen annál többe fog kerülni.

Megbeszéltük előre a fiúkkal, hogy ezt a projektet most szeretnénk. Kábé kétszer fogjuk zavarni őket, egyszer, mikor kimegy helyszínre a Pentele Solar kollégája, hogy felmérje a terepet, és ha sikerrel járunk, akkor még egyszer, mikor majd telepíteni fogják a rendszert. A rendszer telepítése egyébként egyetlen napot szokott csak igénybe venni. A fiúk nagyon örültek egyébként, főleg, mikor megtudták, hogy ezután 0 forintos villanyszámlák fognak érkezni. Tehát mindenki izgatottan várta a kollégát, aki nagy megkönnyebbülésünkre megállapította, hogy a férjem új házának tetőszerkezete ideális arra, hogy napelemes rendszer kerüljön rá. Így tehát bele is vágtunk a projektbe.

Szerencsére még pont bele is csúsztunk az időszakba, amikor még lehetett 2019-ben 0%-os hitelt pályázni napelemes rendszerre, így a napelemes rendszerünk ára se volt akkora érvágás. A programozósrácok ráadásul nagyon aranyosak voltak, azt mondták, hogy szeretnének valamennyit segíteni, úgyhogy egy évig a havi törlesztőrészlet felét ők fizetik. Nekem ezek után senki nem mondhatja, hogy a mai fiatalok, főleg az informatikusok, csak magukkal törődnek!