Szoftverek írása utána mentem Ausztriába

Sokáig foglalkoztam itthon, Magyarországon szoftverek írásával. A 10 éves pályafutásom nem mondható rövidnek, sok mindent kitanultam, de másra vágytam. Olyan munkára gondoltam, ahol tudok mozogni is, nem egész nap ülök. A sok üléstől teljesen eltunyultam és nem éreztem már azt, hogy jó kondiban lennék. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy felelevenítem a német nyelvtudásomat, és egy fizikai munkát választok.

Ausztriában fogok dolgozni konyhai kisegítőként!

Ehhez segítségül hívtam a tiroli.hu nevű oldalt. Őket találtam a legprofibbnak minden ilyen álláskereső oldal közül. A tiroli.hu egy nagyon részletesen leíró, informatív oldal, ahol rengeteg hasznos információhoz jutottam az ausztriai munkavállalással kapcsolatban. Sőt, olyan dolgokat is megtudtam Ausztriáról, amik nem is feltétlen a munkával kapcsolatosak, egyszerűen csak érdekességképpen írtak ilyen cikkeket is, gondolom amiatt, hogy színesítsék a tiroli.hu nevű oldalukat.

Maga a weboldal nagyon tetszett nekem, hiszen én szakmai szemmel néztem. Nagyon jó elrendezése van, egyértelmű minden és teljesen felhasználóbarát is, könnyen eligazodik rajta az ember. Láttam, hogy nagyon sok referenciát is raktak ki az oldalukra, amik szintén arra buzdítottak, hogy vágjak bele én is, mint a többiek. Én elég alapos ember vagyok, így mindent azzal kezdtem, hogy alaposan átnéztem a tiroli-hu-t, elolvastam mindent, ami csak a honlapon van, mert nem akartam se buta kérdéseket feltenni nekik, se pedig tájékozatlan maradni. Úgy gondolom, hogy fontos, ha az ember egy ekkora lépésre szánja el magát, hogy tájékozódjon megfelelően. Láttam például azt is, hogy német nyelvtudás nélkül semmilyen módon nem fognak tudni segíteni. Én ezt maximálisan meg is értem, hisz külföldre akarok menni, dolgozni, legalább az adott nyelvet illene beszélni. De nem csak illene, hanem kell is, mert könnyen félreértések áldozatává válhat az ember, ha nem tudja kifejezni magát, vagy ha nem érti, mi folyik körülötte.

A nyelvtudás nálam nem volt gond, sokszor kellett németet használnom a munkám során, így könnyedén átmentem a német nyelvű telefonos interjún, ami úgymond a beugró volt. Ezután kaptam egy részletes tájékoztatót, ami gyakorlatilag az volt, mint a tiroli.hu-n is, csak ugyebár közben kérdezhettem is, ami nagyban megkönnyítette a dolgot. Minden kérdésemre tudtak válaszolni, arra válaszoltak, ami kérdeztem és nem maradt egyetlen megválaszolatlan kérdés sem bennem. Ennek nagyon örültem.

Úgy gondolom, kell is a képzett ember egy ilyen helyre, hiszen mégiscsak abban vesznek részt, hogy emberek változtathassanak az életükön, olyan módon, hogy x szezon idejére kiköltöznek gyakorlatilag Ausztriába, és ott fognak élni és dolgozni.

Nálam több tényező is volt, ami miatt arra adtam a fejem, hogy Ausztriában dolgozzak. Mondom is mik voltak azok…

  1. Az erőnlétem, amit már említettem. Ez iszonyatosan zavart már, tipikus jelei voltak az eltunyultságomnak, és ez nagyon nem tetszett.
  2. Mindig is szerettem volna többet foglalkozni a német nyelvvel, továbbfejleszteni, de olyan nagyon sok lehetőségem nem volt rá. Csak munka közben, de az meg édes kevés ahhoz, amit el szeretnék érni nyelvtanulásban a némettel.
  3. Nem keresek rosszul itthon sem, de mégsem érzem azt, hogy ez elég lenne. Tudom jól, hogy vannak igényeim, de ezekért szeretnék is tenni, nem a sült galambot várom, éppen ezért is mennék külföldre dolgozni.
  4. Úgy gondolom, mindenkinek kell egy idő után egy kis vérfrissítés a munkában. Úgy voltam vele, hogy nekem most jót fog tenni egy ilyen éles váltás, jót fog tenni az, hogy mást csinálhatok, mint például eddig. Természetesen szeretem a szoftver írást is, de most kicsit szeretném parkoló pályára rakni ezt a témát, így remélhetőleg nem múlik majd el a „szerelem”, amit a szoftver írás iránt érzek.

A tiroli.hu egy korrekt cég, korrekt feltételekkel. Természetesen én is körbenéztem, nem csak ők foglalkoznak külföldi, pontosabban ausztriai munkavállalással, de mégis ők lettek a tuti befutók. Ezt is pontokba szedem, hogy miért…

  1. Kedves, barátságos és segítőkész ügyfélszolgálattal volt dolgom.
  2. Hozzáértő, tapasztalt emberek fognak segíteni.
  3. A tiroli.hu nevű weboldalon a lehető legtöbb információ megtalálható az ausztriai munkavállalásról és ezek mind saját írások, amiért plusz pont jár nekik, mert a mai világban már mindenki csak másol és beilleszt, nem foglalkoznak az egyedi tartalom elkészítésével, ami elég nagy baj.
  4. A több száz referencia a honlapon nagyon meggyőző, hiszen ezek valós emberek, valós történetekkel.
  5. Szerintem náluk úgy lettek felvéve az ott dolgozó emberek, hogy ki mennyire jó fej, és aki az volt, azt felvették. Persze a szakmai felkészültség után következik csak ez a szempont. De valóban nagyon lazák, jó fejek és rugalmasak is.

Szerintem keresve se találhattam volna jobb céget az ausztriai munkavállalásom lebonyolításához, így nagyon örülök, hogy rájuk akadtam, nagy könnyebbséget adott ez. Az ember mégse szívesen bízza rá magát és a pénzét egy olyan emberre, aki mufurc, magába forduló és tartózkodó. Fontos szempont, hogy ki kell alakítani az emberekkel egy közvetlen kapcsolatot. Például mondták, hogy ők mindenkit tegeznek, pont emiatt. Nem a tisztelet hiánya miatt, mert a tiszteletet nem ebben mérik, egyszerűen csak szeretnének barátságosak lenni és oldott hangulatban beszélgetni az álláskeresőkkel.