Nem vagyok számítógépzseni, de legalább lesz napelemünk

Sajnos nem vagyok egy nagy számítógépzseni, ami alapból annyira sosem zavart, hiszen nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Plusz a férjem nagyon otthon van ezekben a dologban, mert szoftverfejlesztőként dolgozik. Így, ha volt valami problémám mindig segített. Viszont a napokban történt, hogy felmentem az internetre, mert utána szerettem volna nézni a napelemeknek. Sajnos a gépem azonban nem akart működni. Pontosabban működött, mert bekapcsolt, viszont lassú volt és eléggé használhatatlan. A férjem nem volt otthon és nem akartam a buta kérdéseimmel zaklatni, amikor dolgozik, így gondoltam, hogy majd használom a telefonomat és délután megkérem, hogy nézzen rá a gépre.

El is kezdtem böngészni a neten, mert már régóta beszéltük, hogy kellene napelemeket beszereznünk nekünk is, mert a szüleimnek is van és imádják. Meg is találtam rögtön a Napenergia Plusz Program (napenergiapluszprogram.hu) honlapját. Ez egy napenergia támogatás, ami vissza nem térítendő és a rendszer költségeinek akár a 66%-át is fedezheti. Őszintén szólva elég volt az első pár mondatot elolvasnom, hogy felkeltse az érdeklődésemet és izgatott legyek. A napenergia támogatás maximális összege 5 millió forint, ehhez persze szükség van bizonyos mértékű önerőre is, a teljes beruházáshoz. Még szerencse, hogy nagyon figyelek a kiadásokra és igyekszem nem költeni felesleges dolgokra… Általában úgy szoktam, hogy egy bizonyos összeget félreteszek, majd ha a hónap végén marad még valamennyi pénz, azt is elteszem.

Természetesen az egész honlapot átolvastam, mert nem hozok elhamarkodott döntéseket, illetve nyilván még a férjemmel is meg kell ezt beszélni. Én csak szerettem volna utánanézni minél jobban. Van olyan, hogy hibrid napelemes rendszer, ami azért szuper, mert akkumulátorokkal összekapcsolva a megtermelt energiát a rendszer tárolóba tölti. Ezt az energiát pedig tudjuk használni éjszaka, így nem kell a szolgáltatótól megvásárolni többletet. Így ki tudunk alakítani egy részben önellátó háztartást, aminek a költése ráadásul hosszútávon meg is térül. A hibrid rendszer azért is jó, mert lehetőséget ad a váratlan eseményekre való felkészülésre, anélkül, hogy lemondanánk bármi másról.

A napenergia támogatás elsősorban azoknak a családoknak szól, akik a saját házuk tetejére vagy esetleg az udvarukba szeretnének napelemet. Gyakorlatilag bárhol lehetséges a telepítés, ahol a fizikai tér megengedi azt. Azt sem tudtam, hogy a sorházak, ikerházak és a legfeljebb 6 lakásos társasházak lakói számára is elérhető ez a lehetőség, de így lehet, hogy a húgomnak is szólok majd. Nem tudom őt érdekli-e téma, vagy szeretne napelemeket, de szerintem biztosan. Mivel nagyjából 15.160 háztartás számára biztosít támogatást ez a program, így érdemes minél előbb jelentkezni, nehogy le maradjunk róla. Olyan izgatott lettem, alig várom, hogy este átbeszéljük a férjemmel az egészet!…

Ahogy néztem a jelentkezés sem túl bonyolult, mert a honlapon csak egy űrlapot kell kitölteni és már meg is tettük az első lépést. Mivel van lehetőség ajánlatkérésre és visszahívásra, szerintem a férjem is egyet fog érteni, hogy mindenképp érdemes ezeket is kérnünk. Az ajánlatkérés hasznos, mert megmondják, hogy van-e bármi gátja annak, hogy napelemeket telepítsenek az otthonunkba. Így még lehet, hogy időben változtathatunk az esetleges problémákon, ha szükséges. A visszahívás pedig azért jó, mert ha valamilyen kérdésre nem adna választ az – egyébként nagyon részletes és információdús – honlap, akkor egy szakértő mindenben segít.

Ahogy hazaértem meg is kértem a férjem, hogy nézze meg mi a baja a laptopomnak, hogy megmutathassam, amiket találtam. Mint kiderült csak egy szoftverfrissítés kellett, hogy újra tökéletesen működjön. Legutóbb meg csak újra kellett indítani… Azért ilyenkor kicsit rosszul érzem magam, de még ez sem tudta elrontani most a kedvemet!