Nem csak a szoftverekbe kell a finommotorika, hanem a kezedbe is!

Manapság nagyon sok helyen halljuk ezt a szót: finommotorika. És gyakran nem is vagyunk benne biztosak, mit jelent. Annyi biztos, hogy nem gondolnánk egyből, hogy az emberre is vonatkozhat. Hiszen mi közünk nekünk a motorokhoz, meg a gépekhez. Persze ez egy meggondolás nélküli, reflexív vélemény.

A finommotorika gyakorlatilag a testünk kisebb részeinek finom, koordinált mozgatása. Mint például a kezünké, vagy az ujjainké. Éppen ezért nagyon fontos az írás tanulásánál. A pedagógusok ezzel természetesen nagyon is tisztában vannak, de nagy eséllyel a szülők még a mai tudás, de legalábbis információ orientált világban sincsenek. És ez így nem feltétlenül jó. Hiszen, ha a gyerkőc úgy kerül iskolába, hogy ez a készsége nem eléggé fejlett, akkor nagy az esély rá, hogy sokkal nehezebben fog tudni írni tanulni, mint ahogy azt kellene. Erre valók természetesen a fejlesztő órák is, de ilyen esetekben lehet, hogy a szülő szégyelli, hogy hú hát az ő gyereke ezek szerint nem olyan okos, mint a szomszédé, mert neki fejlesztőre kell járni. Holott az eszéhez ennek semmi köze. Egyszerűen csak nem volt ez a izommozgása annyit használva, hogy elegendő koordináció kialakuljon ahhoz, hogy könnyebben vegye az akadályt.

finommotorika

Ahhoz, hogy ezt a “szégyent” elkerülje elsősorban a szülő, és hogy a gyereknek ne legyen egyből kudarc élménye az iskolában, egy finommotorikát fejlesztő könyvre lehet szüksége a szülőnek. A Szilvia logopédia több olyan kiadvánnyal is szolgál, ami ennek a készségnek a fejlesztésére szolgál. Viszont egynek konkrétan ez a célja. Ez nem más, mint a Látogatás a vonalak birodalmába. Akiknek viszont inkább egy iskolai előkészítős könyv kellene, azok kipróbálhatják a Látogatás a tudás birodalmába 1-2.-t is. Ez utóbbiban a finommotorika fejlesztése csak egy része a könyvnek, míg az előbbi kimondottan ezzel foglalkozik.

Én a magam részéről biztosra mennék, és megrendelném mind a hármat, aztán ha az élet úgy hozza, elajándékoznám másnak, akinek szintén szüksége lehet rá. Én kiskoromban egyből a nővérem dolgait kaptam meg, ilyen fejlesztő könyvekből is, így nincs ezzel különösebb problémám.

A könyvek maguk amúgy nagyon szépek, és gyermek barátok. A Vonalak birodalma egy 160 oldalas A4-es méretű, kemény kötéses könyv, ami tele van képekkel, színekkel és ábrákkal, így nagyon könnyen bevonzza a gyermeket, és a feladatok tökéletesen le tudják kötni a figyelmét. A szerző megjegyezte egy ponton, hogy nem feltétlenül szükséges több órát eltöltenie a gyermeknek a könyv felett, elég, ha félórát folyamatosan foglalkoznak vele, a saját tanulási tempójában. A lényeg a sikerélmény, és a motiváció megtartása.

Továbbá ugyan az íráshoz is szükségez a finommotorika, ennek a könyvnek nem az a célja, hogy megtanítsa a gyermeket írni. Az a cél, hogy az a kompetencia, ami az íráshoz szükséges kellő képen kifejlődjön. Majd az iskolában megtanul írni.

A könyvet nem csak Magyarországon, hanem a határon túlról is meg lehet rendelni. Név szerint Romániából, Szlovákiából és Ausztriából, ez is mutathatja a könyvek sikerét. Plusz iskolák is alkalmazhatják, és alkalmazzák is az állami tankönyveken túl.

Ha magánszemélyként rendeled meg a könyvet/könyveket, akkor először is arra kell figyelned, hogy utánvéttel csak 15 ezer forintig lehet rendelni. Ez annyira nem is baj szerintem, hiszen ha így rendelsz még 500 forint kezelési költség is rámegy a szállításra. Plusz, ha 26 ezer forint felett rendelsz belföldről, akkor elengedik a szállítási költséget. A szállítás maga egy ezres, és lehet házhoz is és GLS pontra is kérni a csomagot.

Nekem nagyon tetszenek ezek a könyvek, és ha szükségem lesz rájuk (ami már nincs olyan messze), biztos rendelek belőlük. Nem azért, mert zsenit akarok képezni, hanem mert szeretném, ha minél kevesebb gondja lenne az unokahúgomnak az iskolával. Ha ti is ezen a véleményen vagytok, és úgy látjátok, szükséges, ne habozzatok, keressétek fel a fentebb megemlített linket.