Sosem késő újrakezdeni – a sokoldalú ember, aki napelem szakértőként szoftverfejlesztésre adta a fejét

Manapság a számítástechnika világát éljük. Ez határoz meg szinte mindent a mai világban. Szoros kapcsolatban van az informatikával, tekinthető egy részterületének is. A számítástechnika szóról alapvetően a hétköznapi embereknek a számítógépek ugranak be először. A mai fiatalok már szinte úgy jönnek a világra, hogy a vérükben van, hogy kell ezeket a kütyüket használni.

Mikor még én általános iskolába jártam, akkor kezdett el hódítani a mindennapi életben is a számítástechnika, de persze nem volt mindenkinek otthon számítógépe. Emlékszem, hogy hetente egyszer volt informatika óránk, mindenki alig várta, hiszen akkor lehetett játszani a különböző akkor nekünk még nagyon újnak ható játékszoftverekkel. A fiúk persze szerették nagyon a lövöldözős, kicsit agresszív játékokat, ezek nagyon hamar le is lettek törölve a gépekről. Persze a játékon kívül néha csináltunk értelmesebb dolgokat is, valamiért kellett osztályzatot is kapnunk. Négyesnél rosszabb osztályzatot senkinek nem sikerült összehoznia.

napelemes rendszer áraPersze aki informatikai vonalon szeretett volna továbbtanulni tehát vagy informatikai, vagy szoftverfejlesztői babérokra szeretett volna törni a későbbiekben annak ez nem nagyon kevés volt, de erre volt a megoldás az informatikai fakultáció.

Ma már teljesen természetes, hogy mindenkinek van otthon asztali számítógépe, bár manapság inkább a laptopok vagy notebookok hódítanak, mivel azt, bárhová magunkkal vihetjük, szinte bárhol internetezhetünk vele, ha van WIFI vagy esetleg mobil internetünk. Ez lehetővé teszi sok ember számára, hogy utazás közben vagy esetleg otthonról dolgozzanak, ezért nagy divatja van a home office munkáknak, ezzel sok ember életét megkönnyítve. Így tudnak például otthonról dolgozni a kismamák vagy esetleg a mozgásukban korlátozottak anélkül, hogy ki kellene lépniük a házból.

Az informatikus állás tehát ma az egyik legjobban fizető szakmák közé tartozik, megfelelő diplomával és tapasztalattal meg persze kitartással és ambíciókkal a határ szinte a csillagos ég. Van, aki programozónak megy, van, aki a szoftverfejlesztést választja. Vannak olyan szoftverek, amiket szinte mindenki szokott, és amit mindenkinek illik tudni használni, a különböző szöveg-és táblázatszerkesztő programok, prezentáció készítéséhez szükséges szoftverek és még sorolhatnám. Manapság ezen felhasználói ismeretek nélkül elég nehéz elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ezzel a mai kor gyermekeinek semmi problémája, mert már kiskoruktól a kezükben a tablet, játszanak a telefonon a különböző játékokkal, természetesen ennek az árnyoldalairól is lehetne sajnos sokat beszélni. Ahelyett, hogy sok anyuka mesélne és felolvasna a gyerekének inkább leülteti a számítógép vagy a televízió elé mesét nézni. Nekem van olyan ismerősöm, akinek a gyereke jobban kezeli azt a bizonyos videó megosztó oldalt, mint én, mert folyamatosan ott nézi a meséket.

Vannak bizonyos szoftverek, amik elengedhetetlenek az otthoni munkámhoz nekem is, így mikor megvettem az új laptopomat és legnagyobb meglepődésemre semmilyen szoftvert nem kaptam hozzá, nekem kellett beszereznem azokat. Vadásztam az interneten különböző próbaverziókat, de sajnos ezeket csak ideig-óráig tudtam használni. Szerencsére van egy informatikában jártas ismerősöm, aki mindig segít ebben, hol tudom a legolcsóbban beszerezni ezeket a szoftvereket.

Jelenleg egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, de csak pár éve tevékenykedik ezen a területen. Nagyon éles váltás volt ez számára, ugyanis ő eddig egy napelemek értékesítésével foglalkozó cégnél volt értékesítő. Abban az időben gondolkodtunk el mi is azon, hogy be kellene ruháznunk nekünk is ezért elkezdtem nézelődni a napelemes rendszerek ára után, természetesen az ő cégénél is rákérdeztem, ha már van ismeretségünk. Egész jó ajánlatot kaptunk, így gondoltuk belevágunk. Nem bántuk meg, hogy akkor megtettük, ugyanis még megtehettük anyagilag. A jelenlegi anyagi helyzetünkben a napelemes rendszerek ára nem a mi pénztárcánknak való, viszont hosszútávon nagyon is megéri, ha az ember áldoz rá.