Izgalmas kávézás a szoftverfejlesztővel

Az egyik ismerősöm, Jocó szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Vele találkoztam a minap egy kávézóban. Nem vagyunk akkora barátok, ekkor is csak véletlenül futottunk össze. Ő azonban meglepően barátságos volt, és meghívott engem egy kávéra, mivel mindketten egyedül voltunk.

Jocó eddigi ismertségünk alatt sosem bizonyult a legjobb beszélgetőpartnernek. A kedvenc témája minden körülmények között a szoftverfejlesztés volt, ami valljuk be, hogy egy laikus számára nem épp a legizgalmasabb téma. Főként emiatt nem tudtam tiszta szívemből örülni az ajándék kávénak, mivel tudtam, hogy minimum egy óra kötelező informatikaórán való részvétellel kell megfizetnem azt.

A gonosz gondolataim miatt aztán kicsit bűntudatom is lett, mivel Jocó egy szót sem ejtett a munkahelyéről, vagy a számítógépekről. A férfi, azután, hogy illedelmesen érdeklődött felőlem és a családomról, a házfelújításról kezdett beszélni. Bár ez alkalommal is inkább csak róla volt szó, de legalább sokkal érdekesebb témában merült el.

Jocó főként a fürdőszoba átalakításáról ejtett szót, mivel a ház többi részében csak kisebb módosításokat végeznek, azonban a mosdót teljes egészében átalakítják. A férfi valószínűleg bármivel foglalkozik, mindenbe elképesztően belemerül, mindennek a megszállottjává vállik, mivel épp úgy mesélt a csempékről, a kádról, a zuhanyzóról, sőt még a WC-ről is, mint a legizgalmasabb szoftverfejlesztési újdonságról.

A pasi elmesélte, hogy nekik nagyon kicsi fürdőszobájuk van, így nagyon sokat kellett elmélkedjen azon, hogy hogyan lehet úgy megtervezni, hogy igazán kényelmes és praktikus is legyen. Nem akart csak a saját megérzéseire hagyatkozni, így az interneten is utánanézett a kis fürdőszoba ötletek kulcsszavaknak. Jocó természetesen ekkor sem bírta ki, hogy ne dobja be a szokásos szövegét, miszerint az internet és a modern számítástechnikai eszközök a világ legjobb találmányai.

Jocó elmondása szerint, nagyon sokat tanult a kis fürdőszoba ötletekről. A kis területen fekvő mosdóknak az ideális színe a fehér, mivel a világosságának köszönhetően optikailag nagyobbá varázsolja a teret, így kellemesebb légkört biztosítva a helyiségben. A csempéknek azonban nem csak fehérnek kell lenniük, hanem kis méretűeknek is. A vágási veszteségeket is figyelembe véve a kisebb fürdőben előnyösebb kicsi csempét választani. Mindemellett a vágási veszteségre a csempevásárlás közben is kell gondolni, mivel a mindentudó internet szerint ilyen esetekben nem árt 20-30%-ot is ráhagyni, tehát annyival több csempét vásárolni, ahhoz, hogy elég legyen a teljes burkolandó felületre.  

Jocó nem csak a csempékről ejtett szót, hanem a vizesblokkról is. Megosztotta velem, hogy mennyire fontos számára a fürdőkád, mennyire szeret meleg vízben relaxálni, emiatt nem elégszik meg a zuhanyzóval. Ez egy kis fürdőszobában jelentős probléma, azonban Jocó elmondása szerint a többi tárgyal is lehet spórolni a helyet. Például a törölközőszárító radiátor egy olyan praktikus fűtési eszköz, ami helytakarékos is, szóval egy kis fürdőszobában tökéletes választás.

Jocó kis fürdőszoba ötletei kifejezetten felkeltették az érdeklődésemet, mivel nekem is elég kicsi a fürdőszobám, és a felújítás sem ártana már. Lehet, leülök még egyszer a fickóval és én is felújítom a fürdőszobámat.