A szoftverfejlesztők is emberek

Sokan úgy gondolják, hogy az informatikusok, szoftverfejlesztők kocka emberek, akiknek nem létezik más a világában, csak a számítógépek és még szerelmes levelet is 1-0 karakterekkel írnak. Nem mondom, hogy ebben szemernyi igazság sincs, de azért bőven nem igaz ilyen formában. Engem mindig is az informatika érdekelt, hihetetlen érdekesnek tartottam és nem egy megtanulandó tárgyként fogtam fel, hanem problémák sorozataként, amiket vagy meg tudok oldani és akkor örülök, vagy pedig próbálkoznom kell megtalálni a helyes megoldást. Órákra lekötött egy-egy egyszerűbb programozás vagy honlapkészítés, aztán amikor már professzionális szinten kezdtem foglalkozni az informatikával, magával ragadott a szoftverfejlesztés világa és azóta is fogva tart.

Az informatikusok többségénél probléma lehet, hogy a munkakörnyezetük a saját lakásuk is egyben, nem nagyon mozdulnak ki otthonról és nincsen meg az a váltás a két élettér között, hogy na most bemegyek dolgozni az irodába, hanem egyszerűen odaülnek az asztalhoz és elkezdenek dolgozni. Ez engem is nagyon zavart, amikor elkezdtem itthonról dolgozni és emiatt sokszor összefolytak a dolgok, stresszes voltam és nem aludtam rendesen. Elkezdtem kutakodni az interneten, hogy milyen természetes megoldása van a problémának, mert nem szerettem volna gyógyszert vagy nyugtatót szedni, ha nem muszáj. Többek ajánlása alapján rátaláltam a levendula olajra, ami nyugtató és stresszoldó hatású. Utána olvastam az illóolajoknak, hogy hogyan használják őket, mire jók, de nem tudtam elképzelni, hogy én majd illóolajat csepegtetek itthon és egész nap a levendula illatban ülök.

Azért egy esélyt adtam a levendulának és beruháztam egy üveg 100%-os tisztaságú levendula olajra. Nem volt annyira olcsó, de az illóolajoknál kiemelten fontos a minőség, hogy tényleg csak természetes összetevőkből álljon és ne legyen tele tartósítószerrel és mesterséges anyagokkal. Már az olaj készítése közben sem tesznek hozzá semmilyen adalékot, a levendulából vízgőz desztilláció segítségével nyerik ki az értékes illóolajat. Az igazán minőségi illóolajoknál már a virág termesztésekor odafigyelnek a természetességre, hogy megfeleljen a legszigorúbb előírásoknak mind a növény, mind pedig a belőle kinyert illóolaj. A népi gyógyászatból már rengeteg hatását ismerjük a levendulának, többek között antibakteriális hatású, ezért sebekre is tökéletes, nyugtatja a bőrt, úgyhogy előszeretettel teszik kozmetikai készítményekbe, arckrémekbe és arclemosókba, feszültségoldó és nyugtató hatású, úgyhogy a relaxációt is segíti és a párnára csepegtetve az elalvásban is segít, valamint a hajat is széppé és egészségessé varázsolja, plusz a fejbőrt is nyugtatja, úgyhogy a korpásodásra is természetes megoldás lehet. Ezen kívül sokaknak ismerős lehet a nagyi ruhásszekrényéből a kis levendulával töltött szövet zsákocska, ami a ruhák közé betéve megvédte azokat a ruhamolyoktól és egyéb rovaroktól.

Ha valaki a levendula olajat már beszerezte, mint én a Humanity webáruházból (https://www.humanityaruhaz.hu/termek/levendula_100_tisztasagu_termeszetes_illoolaj.html), de még nem igazán tudja, hogy hogyan használja fel, az több megoldás közül is választhat. Nyilván, a felhasználás módja függ attól, hogy pontosan mire szeretnénk használni az illóolajat, mert ha reumatikus fájdalmaink enyhítését szeretnénk, akkor a fürdővízhez csepegtetve kell alkalmazni, ha viszont a sebgyógyító hatását használnánk ki, akkor óvatosan és valamilyen bázisolajjal hígítva a seb környékére kell felvinnünk óvatosan. Ha valaki a bőrén szeretné használni a levendula olajat, annak érdemes használat előtt akár egy nappal is bőrpróbát végeznie, hogy nem irritálja-e a bőrét az illóolaj, nem pirosodik-e ki tőle. Az érzékeny bőrűeknek lehet, hogy még hígítva is túl erős és tömény lesz a levendula olaj, de általában egy másik olajhoz hozzákeverve vagy krémben, testápolóban eloszlatva már eléggé felhígul a gondtalan használathoz.

Én nem szerettem volna magamra kenni a levendula olajat, inkább a párologtatós, belélegzős megoldás volt szimpatikus, bár kipróbáltam a fürdővízhez keverős módszert is és bevált, nagyon kellemes illatú, relaxáló fürdőt vettem. De minden egyes este nem szerettem volna tele engedni a kádat vízzel és egy órán át üldögélni benne, úgyhogy ez a felhasználás megmaradt különleges alkalomnak, havonta egy-két alkalommal, de a levendula olaj mindennapi használatához vettem egy aroma diffúzort. Így amikor szeretném, az egész lakást belengi a levendula karakteres illata és segít az ellazulásban, hogy magam mögött tudjam hagyni a nap rohanását és a munka miatti idegeskedést.