Szoftverfejlesztő még lehetek, de négy bölcsességfogam már sosem lesz

Szoftverfejlesztő szeretnék lenni, így az érettségi után az informatika egyetemre iratkoztam be. Nem mondom, hogy könnyű, de kibírható az egyetem, bár sokszor irigykedem azokra a kortársaimra, akik minden bulin ott lehetnek. Én is nagyon szeretek az egyetemi partikra járni, viszont sokszor a tanulmányaim nem engedik meg, hogy megjelenjek rajtuk.

Mint minden egyetemista életében, számomra is a legnagyobb nehézséget a vizsgaidőszak jelenti. Ekkor nagyon feszes a tempó, sok az anyag, oda kell figyelni, hogy minden vizsgára megfelelő módon fel tudjak készülni. Emiatt rendszerint ekkor semmi mással nem foglalkozom, csak a tanulással.

Az utolsó vizsgaidőszakkal azonban meggyűlt a bajom. A bölcsességfogam éppen ekkor döntött úgy, hogy ő bizony kibújik, ami enyhén szólva kellemetlenségeket okozott számomra, sőt végül a bölcsességfog húzás mellett kellett döntenie az orvosnak.

Nagyjából tíz éves voltam, amikor fogszabályozót kaptam. Nagyon kajlák, rendezetlenek voltak a fogaim, így az esztétika mellett, a helyes szájtartás és rágás miatt is szükség volt a fogszabályozásra. Néhány év alatt tökéletes sorrendbe rendeződtek a fogaim, és mivel lelkiismeretesen betartottam a szakember utasításait, ez így is maradt a mai napig.

Köztudott tény, hogy a fogszabályzót viselt személyeknél gyakran akadnak gondok, amikor a bölcsességfog növésnek indul. Sokáig abban reménykedtem, hogy megúszom a bölcsességfogakkal járó hercehurcát, és nem fognak kinőni, azonban ez sajnos nem így lett.

Az utóbbi vizsgaidőszak volt tehát, amikor a hasogató fájdalom miatt megvizsgáltam a tükörben a fogaimat. Ekkor fedeztem fel a fogaim után lévő hatalmas duzzanatot, valamint az egyik bölcsességfogam kis csücskét, ami már kikandikált a fogínyemből. Nagyon meglepődtem, hiszen előtte egyáltalán nem éreztem, hogy növésnek indult a fogam, nem volt az érintett helyen egyáltalán semmilyen fájdalmam, sem fogínyérzékenység.

Már a fogszabályozás miatt is, nem idegenek számomra, a fogászati kezelések, azonban egyáltalán nem szeretem, ha turkál a számban a fogorvos. Emiatt nem is siettem el egyből az orvoshoz, hanem az interneten néztem utána a dolgoknak. Reménykedtem benne, hogy szépen kinő a bölcsességfogam, fogorvosi beavatkozás nélkül. Azonban a legtöbb helyen azzal találkoztam, hogy valóban sok gondot okozhat a fogszabályozót viselt személyek számára a bölcsességfog, mivel teljesen visszarendeződhetnek, elcsúszhatnak a szépen helyreállított fogak. Ennek okán végül inkább meglátogattam a fogorvosomat.

Az orvos néhány perc után kijelentette, hogy a bölcsességfogamat bizony ki kell húzni. A doki nagydumás, így ahelyett, hogy konkrétan megmondta volna, hogy mi vár rám, hosszasan mesélte el, hogy melyik az a két mód, ahogyan meglehet szabadulni ezektől a fogaktól. Az egyik, egyszerűbb eset, amikor a fog teljesen, vagy nagy részben kinőtt, ekkor egy hagyományos foghúzás, vagy esetleg emelővel kiemelés a megoldás. A másik, kissé problémásabb módszer a sebészeti fogeltávolítás. Ezt általában helyi érzéstelenítésben történik, a fogat részben vagy egészében fedő ínyt és csontot eltávolítják, hogy rendesen hozzá lehessen férni a foghoz.

A fogorvosom végül nagy nehezen kibökte, hogy szerencsére nekem a hagyományos foghúzással megoldható a fog eltávolítása, mivel már részben kint van a fogínyből. A foghúzás gyulladásmentes állapotban lehetséges, mivel a fogászatban használt helyi érzéstelenítők gyulladásos környezetben kevésbé tudják kifejteni hatásukat, így ebben az esetben nem lesz fájdalommentes a beavatkozás. Szerencsére nekem nem volt begyulladva a fogam, így nem kellett sokat várakoznom. A fogorvos fájdalommentesen, nagyon hamar megszabadított az első növekvő bölcsességfogamtól. Sokkal fájdalmasabbnak képzeltem a beavatkozást, azonban egyáltalán nem volt vészes a dolog.

A bölcsességfog húzás ellenére is jól sikerült ez a vizsgaidőszak is. Nem sikerült végig csak a tanulásra koncentrálnom, de a lényeg, hogy nem buktam meg egy tantárgyból sem, bár ösztöndíjat valószínűleg nem fogok kapni. Ennek ellenére szerintem lehet még belőlem nagyon jó szoftverfejlesztő.

Remélem, hogy a másik három bölcsességfogammal nem lesz ennyi problémám, és ha még ki is nőnek, legalább nem vizsgaidőszakban teszik azt.