A számítógépeknek is fontos az egyenletes hő

Talán kevesen tudják, de az sem mindegy, hogy a számítógépeket, amiken dolgozunk, milyen körülmények között tartjuk. Nem mindegy, hogy egy nedves és hideg pincében vannak, vagy meleg és száraz körülmények között. Sokan abba sem gondolnak bele, hogy a levegőben szálló por nagy része bizony a gépek belsejében köt ki, és emiatt is meghibásodhatnak.

Mivel drága gépeim vannak, és azokkal dolgozom, mindig keresem az olyan megoldásokat, amik minimálisra csökkentik annak a lehetőségét, hogy elromlanak. Nemrég elhatároztuk, hogy felújítjuk az irodát, és akkor már a fűtési rendszert is ki akartuk cserélni. Eddig az volt a gond, hogy mivel nem volt sok hely, a gépek egy része éppen a radiátor előtt volt egy asztalon. Mivel vannak a gépeknek műanyag alkatrészei is, meg ragasztott részei, nem igazán tesz nekik jót, ha épp a fűtőtest előtt vannak. Ezért kerestünk egy olyan megoldást, ami meleget biztosít, de lehetőleg egyenletesen. Erre egy kollégám javasolta az elektromos padlófűtést, mert ez éppen azt kínálja.

Padlófűtést az irodába és otthonodba is

Ha éppen egy új ház felújítását vagy építését kezded, vagy csak pár szobát akarsz jobban átalakítani, akkor állítólag érdemes megfontolni, hogy a hagyományos rendszerek helyett telepíts inkább padlófűtést, mert ez energiahatékony módja annak, hogy a házat vagy a szobát melegen tartsuk a téli hideg hónapokban. Ez egy költséghatékony megoldás is, mert a telepítése egyszerű, és vele a fűtési költségek is jelentősen csökkenthetők. Mivel nem kell annyira felfűteni a szobát, mint a hagyományos fűtésnél, épp az egyenletes hőelosztás miatt.

Az egyéb más rendszerekkel ellentétben a hősugárzó rendszerek csendesek és biztonságosak, nem csapnak zajt, mint egy kazán, és nem is kell félni a mérgezésektől, ha valami esetleg meghibásodik. Minden szobát vagy zónát egy termosztát külön vezérel. Így hőt csak akkor bocsát ki, amikor és ahol szüksége van rá az embernek. Emellett nem keringenek a levegőben szennyező anyagok, pl. por, allergének, pollenek, amik árthatnak az allergiásoknak. És a száraz levegővel kapcsolatos problémák (páratartalom hiánya), amik főleg a levegőt melegítő rendszereknél vannak, szintén nem merülnek fel a sugárzó hős rendszereknél. A padlófűtés még láthatatlan és hatékony is: nincs szellőzőnyílás, radiátor vagy akár egy nagy kandalló. A sugárzó padlófűtés egyszerűen telepíthető a szoba vagy akár az egész ház padlója alá. Az új burkolat alá könnyen felszerelhető, és annak a tetejére aztán sok különböző burkolatot is lehet rakni, akár csempét vagy laminált padlót is. A padlófűtés bármikor szerelhető akár új építésű házaknál is, felújítások vagy már meglévő lakások átalakításának alkalmával is. Nem kell egy már meglévő rendszerre rákötni (mint például a központ fűtésnél), így nincsenek előfeltételek sem, hogy hová lehet beszerelni. Alacsonyabb fűtési hőfokot igényel, mert az embernek nem kell olyan magasra csavarni a termosztátot, hogy jól érezze magát. Ezzel egy csomó pénzt lehet spórolni a fűtési számlán. Gyakorlatilag nulla karbantartást igényel, nincsenek „mozgó alkatrészek”, és a rendszer teljesen burkolva van, védve van a külső behatásoktól a padló alatt.

Ennyi nyilvánvaló előny után, én is meggyőződhettem arról, hogy az iroda felújításánál is az elektromos padlófűtés lesz a legjobb megoldás. Nem csak mi fogjuk kellemesebben érezni magunkat bent, hanem az értékes gépeket sem kell többé féltenünk. A padlófűtés rendszer beszereléséhez találtam is egy céget a neten, amit még a kollégám is ajánlott. Ők állítólag megbízhatóan dolgoznak, és 15 év garanciát adnak az általuk beszerelt rendszerre. Már alig várom, hogy megkezdődjön a felújítás, és kellemes meleg legyen az irodában. Így legalább a radiátoroktól is megszabadulhatunk, és több helyünk lesz. Ilyen körülmények között a programozás is jobban fog menni.