Egy informatikus találkozása egy környezettudatos mérnökkel

Nálunk a családban igen sok az egy négyzetméterre eső informatikusok száma. Édesapám és édesanyám is ebben a szakmában dolgoznak, de még a nagybátyám is egy jól működő, számítógépjavítással foglalkozó vállalatot menedzsel. Úgy is mondhatnám, hogy ilyen háttérrel nem volt kérdés, hogy én is ezen a területen szeretnék majd elhelyezkedni, és – habár nem kevés hezitálást követően – ilyen irányba is tanultam tovább, szoftverfejlesztő szeretnék lenni.

Sok ember fejében az a sztereotipikus kép él az informatikusokról, hogy folyton csak a gépük előtt ülnek, mással se foglalkoznak, csak az érdekli őket, úgynevezett “kockák”. Be kell vallanom, én is azok közé tartozom, akiknek ez a szenvedélye, de egyáltalán nem mondanám magamról, hogy nem érdekel a külvilág, nagyon is széles érdeklődési köröm van, és figyelek is rá, hogy minél több témában legyek jártas, és hogy sokféle emberrel megismerkedjek.

Így történt, hogy tavaly nyáron megismerkedtem egy lánnyal, akinek a környezetvédelem és a Földünk megóvása mindennél többet jelentett. Ő mérnöknek tanul, és rengeteget beszélt nekem a jövőbeli terveiről. Saját céget szeretne alapítani, ami az épülettervezést és a városi infrastruktúra kiépítését merőben új, környezetbarát és modern alapokra helyezné. Alapvetésnek tartja, hogy a megújuló energiaforrásokat minél inkább beépítse elképzeléseibe.

Minden álma, hogy egy nap egy napelem park kiépítésében vehessen részt. A Nap energiájának felhasználása azért ennyire környezetbarát  – minden egyéb, fosszilis energiahordozóval szemben -, mert közben nem termelődik szén-dioxid.

napelem park

Ezen felül ez az energia nem fogy el, mindig a rendelkezésünkre áll, és termelése végső soron nem kerül semmibe. Ennélfogva igazán megéri komolyan beruházni egy napelemes rendszer kiépítésébe, mégha oly költséges is, mert alig tíz éven belül megtérül a beruházás.

Magánszemélyeken kívül nagyobb vállalatok, cégek is belevághatnak egy hasonló projektbe, sőt utóbbiak esetében talán még nagyobb jelentőséggel bírhat a naperőművek használata, mivel nagyobb energiafogyasztásról beszélhetünk. Erre komoly támogatásokat is lehet találni, ha igazán szemfüles valaki, amelyek csökkenthetik vagy adott esetben teljes egészében állhatják is a kialakításból fakadó kiadásokat.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy milyen szakembereket bízunk meg akár egy napelem park kialakításával, ahogyan ezt mérnök ismerősöm is tervezgeti a távoli jövőre nézve. Egy megfelelően kiépített rendszerrel egész településeket lehet energiával ellátni, és egyre inkább ebbe az irányba halad a világ. Éppen ezért azonban nem mindegy, hogy milyen minőséggel valósul meg a kivitelezés.

A Napelem Projektben például az tetszik különösen, hogy nagyon nagy gondot fordítanak az ügyfeleik tájékoztatására, akik nem minden esetben lesznek hozzáértők, sőt nagy valószínűséggel a laikusok vannak többségben, akik ugyanakkor szeretnének gazdaságosabb és környezetkímélőbb megoldást találni működésükre. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb, alapvető elem, hiszen ha én ilyesmibe vágnék, szeretném érteni pontosan a metódusát, hogy valóban az elképzeléseim alapján valósuljon meg a projekt.

Referenciáik, és rendkívüli volumenű napelem-rendszer projektjeik sikere pedig magáért beszél. 20 és 60 kw-os teljesítményű fotovoltaikus rendszer kialakításáról is olvashatunk, ha meglátogatjuk a honlapjukat a napelemprojekt.hu internetes cím alatt. További előnyüket pedig igen kedvező áraik adják, amelyre ajánlatot a fent nevezett weboldalon keresztül is lehet kérni mindössze egy gombnyomással.

Magam nem gondolkozom hasonló projektben, már ami a napelem park kialakítását illeti, inkább megmaradok a szakmámnál, habár könnyen el tudom képzelni, hogy ha lesz egyszer saját házam, arra napelem-rendszert fogok szereltetni. És azt hiszem, már tudom is, hová fogok fordulni ezzel a tervemmel!