Egy informatikus és egy vízszívó találkozása az irodaházban

Scrum Masterként dolgozom egy nagyobb fejlesztő csapat élén. Illetve dehogy az élén. Egyetlen feladatom van a projektekben: a minden. Minden, ami nem kódolás ill. tesztelés. A munkám legnagyobb részét a dokumentálás teszi ki, de a projekt minden ügyes-bajos problémájának a megoldása is az én feladatom. Lényegében olyan vagyok, mint egy személyben a csapat edzője, szertárosa és szódacipelője. Hogy szeretem-e csinálni? Nagyon!

Legutóbb olyan problémánk volt, mint még soha: a vezető fejlesztőnk eltörte a lábát az irodaház folyosóján. Elcsúszott. A Scrum keretrendszer agilis elvek gyűjteménye, egy ilyen probléma esetén én is rendkívül agilissá válok. Még egy ilyen baleset, még egy munkából kieső programozó és végzetesen megcsúszunk a határidővel.

Másnap felderítő útra menten az irodaházban. És láttam, hogy a mi szintünkön dolgozó saját takarítónk (nem az irodaház alkalmazottja) milyen vizes folyosót hagy maga után a takarítás során. Nem is csoda, hogy a mindig elvarázsolt fejlesztőink összevissza törik magukat. Gyorsan csináltam egy videófelvételt arról, amit a folyosón láttam. Bekapcsolt a fejemben a vészcsengő: megoldás kell, mégpedig gyorsan. Olyan takarítógép, amely nem hagy vizet maga után. Egy vízszívó, azaz egy száraz/nedves porszívó. Abban biztos voltam, hogy csak abban az esetben engedélyezi a főnököm, amennyiben bérleti konstrukcióval kerül hozzánk és nem egy összegben kell kifizetni az árát.

A Greenway Magyarország Kft. weboldalán találtam meg a megoldást. Nincsenek induló költségek, “vegytiszta” bérleti konstrukció van. Pénzügyileg nagyon jól tervezhető: a bérleti díjon felül semmilyen egyéb költség nem merül fel. Díjmentesen kiszállítják a takarítógépeket és az átadáskor egy oktatást is tartanak a használatáról. A havi díj tartalmazza az esetleges javítási és alkatrész költségeket is. Rendszeresen szervizelik a gépeket. Amennyiben egy probléma a helyszínen nem javítható, akkor cseregépet biztosítanak. Komplex szolgáltatást nyújtanak, ebbe beletartozik a technológia szaktanácsadás is. Az eszközök modernek, halkak és kifejezetten nagy szívóerővel rendelkeznek. Vízszintes és függőleges felületeken egyaránt jól használhatóak. Nincs kötöttség: érdekmúlás esetén a bérlés megszüntethető.

Erre van szükségünk. Kaptam a Greenwaytől egy írásbeli árajánlatot. És bejelentkeztem a vezetőségünkhöz egy rövid prezentációra. Kifejezett kérésem volt, hogy ezen a műszaki igazgatónk is legyen jelen. A prezentáció során 3 anyagot mutattam be:

  • lejátszottam a vizes folyosóról készült videófelvételt,
  • bemutattam a vezető fejlesztőnk kórházi kórlapját és röntgen felvételét,
  • elővettem és részletesen bemutattam a Greenway ajánlatát.

Életem egyik legrövidebb prezentációja volt. 10 perccel később úgy jöttem ki, hogy minden javaslatomat elfogadták. A műszaki igazgatónk másnap megrendelte a TASKI vacumat 22 / 22 T vízszívó, száraz/nedves porszívót és soha többet nem volt csúszós folyosónk az irodaházban.