Érdekes beszélgetésem volt a hőszivattyúkról

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül hőszivattyús fűtés nem is olyan egyszerű a válasz. Mint ahogy a többi fűtési mód esetében sincs egyszerű válasz. Hisz a dolog nagyon sok tényezőtől függ.

A mennyibe kerül hőszivattyús fűtés kérdés azonban egyre többeket foglalkoztat. Nemrégiben egy munkaebéden ez is szóba került. Aminek én nagyon örültem, hisz szoftverekről beszélgetni, hiába ez a szakmám, olykor bizony igen egyhangú tud lenni.

Az energiaárakról, fűtési rendszerekről beszélgettünk, amikor szóba került, hogy mennyibe kerül hőszivattyús fűtés. Sokan vágynak hőszivattyús fűtési rendszerre és ennek megtérülési idejét számolgatják. A rifeng-hoszivattyu.hu megtette ezt helyettünk, hisz egy 100, egy 150 és egy 200 négyzetméteres családi házra számolták ki, hogy az egyes fűtési módozatok milyen költséggel is járnának. Persze a példában, mint ahogy a valóságban is, több tényezőtől függnek az értékek. Így azt is számításba vették, és fel is hívják a figyelmet arra, hogy milyen nagyon fontos a hőszigetelés és a hőtartó képesség. Tehát a kalkulációban kiszámolták, hogy mekkora fűtési költséggel lehet számolni akkor, ha az épületnek kitűnő a hőszigetelése, illetve akkor, ha csak közepes.

mennyibe kerül hőszivattyús fűtés

Megnézték azt is, hogy milyen lehetőségek vannak és ezek milyen költséggel érhetők el. A villamosenergia, a hőszivattyú, a a földgáz, a pb gáz, a palackos gáz, a faszén, a távfűtés, a tűzifa és a pellet is a kosárba került, ezeket is pontosan kiszámolták. A végeredmény nem meglepő: anyagilag is akkor járunk a legjobban, ha a víz-víz rendszerű hőszivattyúval fűtjük a házunkat geo-tarifával.

Egy 100 négyzetméteres ház esetén például kitűnő hőszigeteléssel a fűtési órák száma 3550, az éves energiafelhasználás pedig 5560 kWh. Itt azt látjuk, hogy hőszivattyús áramtarifával, sugárzó hőleadók esetén, ami lehet padló, a fal vagy a mennyezet, a víz-víz típusú hőszivattyús fűtés teljes költsége egy szezonra 34137 forint. Ezzel szemben például ha tűzifával fűtünk, akkor egy hagyományos zárt tűzterű kandallóban több mint 115 ezer forint ég el a fűtési idényben. A legrosszabbul akkor járunk, ha tartályos propán gázzal fűtünk. Itt akár a háromszázezer forintos is megközelíthetik a költségeink.

A rifeng-hoszivattyu.hu oldalon érdemes tájékozódni a várható költségekkel kapcsolatban is. És itt azt is megtudhatjuk, hogy mi is tulajdonképpen a hőszivattyú.

Beszédes név, hisz már ebből is gondolhatjuk, hogy valamiképp a hőt szivattyúzza ki a környezetből. De vajon ha kint hideg van, akkor hogy tud hőt szivattyúzni úgy, hogy meleg legyen?

A mennyibe kerül hőszivattyús fűtés mellett ez is egy fontos kérdés, hisz még csak nem régóta vannak ilyen típusú hőszivattyúk, és ezért is érdemes azt is megnézni, hogy hogy is működnek ezek a berendezések.

Sokan a költségek miatt választják, hisz valóban alacsony árakon fűthetünk és bizony nyáron hűthetjük is így otthonainkat. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a hőszivattyús rendszerek használatával a környezetünkért is sokat teszünk. Hisz a környezet energiáját hasznosítjuk, nincs károsanyag-kibocsátás. Ez egy igazi, tiszta, zöld energia. Ráadásul ha napelemünk is van, akkor akár nullára is kihozhatjuk a költségeket.

De hogy mi is az a hőszivattyú és hogy miért a rifeng-hoszivattyu.hu a legjobb megoldás, ha ilyen témában gondolkodunk?

A mennyibe kerül hőszivattyús fűtés kérdése fontos, mint ahogy az is, hogy hogy is működik maga a rendszer. A hőszivattyú egy rendkívül energiatakarékos rendszer, fűtésre és hűtésre egyaránt hatékonyan használható. Takarékos és biztonságos, és fontos már a tervezésekor felmérni az igényeket. Ugyanis a megfelelő teljesítményű hőszivattyúval érhetjük el a minimummal az optimumot. Fontos az is, hogy a megfelelő méretű puffer tartályt válasszuk ki és fektessünk hangsúlyt a hőcserélőre, csőátmérőre és keringető szivattyúra. De hogy ne szaladjunk ennyire előre, marad az alapkérdés, hogy mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú valójában a környezetéből von ki hőt és azt az ismert tüzelőanyagoknál sokkal jobb hatásfokkal hasznosítja úgy, hogy a környezetet is kíméli. Leegyszerűsítve úgy működik, hogy a Nap a környezetben tárolt energiáját, ami lehet a vízben, a levegőben vagy a talajban – ezt hasznosítja. A hőszivattyú által termelt energia 75 százalékban ez, 25 százalékban pedig villamos energia. A hőszivattyú egy igen gazdaságos, környezetbarát és biztonságos választás, igen alacsony a rendszer karbantartási igénye, nincs szénmonoxid-mérgezés veszély és robbanásveszély sem. Kényelmes, hisz nem kell tüzelőt vásárolni, cipekedni, begyújtani.

A hőszivattyúk ráadásul igen széles körben felhasználhatók, családi házak esetében a szakemberek azt szokták mondani, hogy a 70-300 négyzetméter közötti épületekre ajánlott, de lehetséges vele például az úszómedencéket és felfűteni, és vannak ezen kívül ipari méretű hőszivattyúk is. Ezekkel társasházakat, irodákat, ipari épületeket is lehet fűteni és hűteni.

Ahhoz, hogy mindezt gazdaságosan lehessen véghez vinni, még plusz dolgok is hozzásegíthetnek, például a napelem. Nagyon sok hasznos tanácsot olvashatunk a rifeng-hoszivattyu.hu oldalon, ahol azt is megtudhatjuk, hogy milyen költségekkel is számolhatunk, ha hőszivattyút tervezünk. Ha például új házat építünk, akkor már az építkezés, a tervezés fázisában érdemes úgy kialakítani a rendszert, hogy ha nem is azonnal, később lehetséges legyen a hőszivattyús rendszer kiépítése.

Mint minden más fűtési rendszer esetében, itt is vannak olyan hőeladók, melyek a legideálisabban működnek. A hőszivattyú esetében ezek a sugárzó fűtési elemek. Mind a padlófűtés és a falfűtés, vagy a Fan Coil elemek.

Maga a rendszer pedig úgy működik, hogy van egy hűtőközeg, a levegő-víz szivattyú esetén például a kültéri levegő, a víz-víz szivattyú pedig a talajból származó vizet vezeti a hőcserélőbe, elpárologtatóba. Ennek a másik oldalán a munkaközeget találjuk, ami elvonja az elpárolgáshoz szükséges hőt a vízből vagy ugyebár a levegőből és folyadék halmazállapotból gőzzé alakítja. Eközben a hőforrásként használt víz vagy levegő hidegebb lesz.

A kompresszor aztán összesűríti a gáz halmazállapotú közeget, ehhez használja ugyebár a 25 százalékban szükséges villamosenergiát. A gáz felmelegszik, ez a hőcserélőn át kerül a hőleadókhoz.

Ez a folyamat nem hangzik túl egyszerűen, a rendszer telepítése ezzel szemben viszonylag egyszerű. Nincs nagy munkaigénye és igen tiszta, zöld beruházásról van szó. Ha valaki építkezik, mindenképp érdemes elgondolkodnia a hőszivattyús fűtésen. Ha pedig ehhez kiváló szakembereket és készülékeket keres, akkor a rifeng-hoszivattyu.hu remek kiindulópontot a jelent az egész projekthez.

Nagy előnye a hőszivattyúknak, hogy nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet vele. Nyáron is hűs lakásban lehetünk tehát. Itt ugyanaz a működési elv, mint télen, a fűtés esetén. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy nyáron is fontos, hogy mik a hőleadók, tehát itt is a padló vagy a mennyezet, illetve a Fan Coil panelek lesznek a legjobb barátaink. A hűs érzet pedig olyasfajta lesz, mint egy pincében. A klímákkal szemben ez az egyik nagy előnye a hőszivattyúval való hűtésnek. A fűtéssel kapcsolatban pedig a költségekkel is érdemes kalkulálni, és ebben is nagy segítség a rifeng-hoszivattyu.hu.