Az e-tanusitas.eu sokat segített a lakásvásárlásban

A lakás vásárlás nem egy olyan könnyű dolog. Sok bonyolult része van, amelyeket el kell intézni, még ha kiválasztottuk az otthonunkat, akkor is. Bizony nem ám úgy megy ez, ahogy azt az ember elképzeli. Kell hozzá kitartás, akaraterő, és a kétség is ott van, hogy mi van, ha rosszul választunk? Évekig megszívjuk, és aztán meg költözhetünk tovább? Nem, nem. Ez nem pálya!

Szerencsére a párom szoftverfejlesztő, így jól keres. Azonban a budapesti házak még az ő fizetéséhez képest is sokba kerülnek! Költözzünk kijjebb? Na de a munkánk a fővároshoz köt! És a benzinköltség is ott van! Nem, nem! Nekünk kell Budapest! Elvégre, akármilyen is, itt nőttünk fel! És még az energiatanúsítvány is ott van. Régebben nem is tudtuk, egy barátunk mondta el, hogy minden eladónak kötelessége kiállítani energiatanúsítványt az ingatlanjáról, akár új építésű, akár régi. És nem a vevőt kell ezzel terhelnie. Mondjuk a tanúsítvány kiállítása nem egy nagy összeg. És ráadásul 10 évre szól! Tehát igazán nem egy bonyolult dologról van szó.

Az e-tanusitas.eu oldalról ha megrendeli az ember, akár 12-24 óra alatt elkészítik. Természetesen a kiszállást is vállalják. Ez is benne van az árban, ami eléggé kedvező. Hiszen csak úgy tudják kiállítani a tanúsítványt, ha előbb felmérik az épületet. Egy ilyen felmérésnél nem kell aggódjunk, csak a legszükségesebb energetikai tulajdonságokat mérik fel. Például az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat, és azok tájolását, a födémet, a padlót,  a melegvízelőállító rendszert és a fűtési rendszert.

És hogy miért is van erre szükség? Például, ha mi is vásárolunk egy műszaki terméket, akkor általában szeretnénk látni, hogy mennyit fogyaszt, tehát milyen az energetikai besorolása, így pazarló vagy spórolós készülékről van-e szó. Általában a műszaki berendezések közül nem éppen a legolcsóbbat vesszük meg, mert az általában sokat fogyaszt és kevés produktumot nyújt. És ez hosszú távon nem éri meg. Na akkor most képzeljük el ugyanezt a helyzetet egy házzal. Ahova költözünk, és életünk nagy részét ott fogjuk majd leélni. Én biztos vagyok benne, hogy mindenki kíváncsi lenne arra, hogy milyen energetikai besorolású az éppen aktuális ház, amelyet venni készül.

Na de, nézzük meg az eladó szemszögéből. Ha az eladó tisztességesen akarja eladni a házát, akkor kénytelen kikerülni ezt a dolgot. De gondoljunk csak bele, amikor eladunk egy házat, milliókról beszélünk. Ez a tanúsítvány pedig 13 990 forint és 29 990 forint közötti összegről szól. Nem lenne sok ez az összeg igaz? Főleg a lakás árához képest! Éppen ezért nem értem, hogy egyes vevők miért kockáztatják be azt, hogy nem készíttetik el, és jogi vitába keverednek.

Mert a jogszabály szerint az adás-vételkor az eladónak kötelező átnyújtani az energetikai tanúsítványt a vevőnek méghozzá ügyvéd jelenlétében. És ha akkor derül ki, hogy ez a tanúsítvány nincs meg, akkor az eladó jó nagy slamasztikába kerülhet. A vevő akár még be is perelheti!

Tehát minél előbb rendeljük meg az e-tanusitas.eu oldalról, hiszen ennél olcsóbban nem lehet ezt megúszni, sőt, az előbb említett szolgáltató még pluszba azt is vállalja, hogy ha találunk olyan helyet, ahonnan olcsóbban kiállítják, akkor ők is megcsinálják olcsóbban. Ez az ígéret elég nagy magabiztosságra vall! Mindenkinek jó lakásvásárlást és szerencsés lakáseladást kívánok! Járjunk nyitott szemmel, és ne hagyjuk, hogy megtévesszenek!