Ha valaki csak egy ablakszigetelő gumit szeretne vásárolni miért ne tehetné azt a webáruházunkból?

Régóta megdönthetetlen tény, hogy a jövő egyik legfontosabb tudományága a számítástechnika, azon belül pedig alighanem külön ágazatot és fontosságot képvisel a szoftverfejlesztés. Tulajdonképpen napjainkban ezek az emberek gyártják le a legtöbbünk által felhasznált termékeket. Elég csak belegondolni, hogy egy nap hány és hány applikációt, programot indítunk el, akár csak úgy észrevétlenül és öntudatlanul is. Nyilván nem fogok ennek utánaszámolni, de szerintem egy riasztóan magas szám jönne ki. Így hát azt hiszem joggal mondhatjuk azt, hogy manapság ha haladni szeretnél a korral muszáj valamilyen módon kötődnöd ehhez az ágazathoz. Nekem személy szerint egy ablakszigeteléssel foglalkozó cégem van, ahol eleinte nyilván szóba sem került az ilyesmi, aztán ahogy mentünk előre az időben rá kellett jöjjek, hogy bizony még egy ilyen „régimódi” szakma esetén is szükséged van, hogy idővel belemerülj a számítástechnika világába.

Persze ez lehet, hogy csak azért volt nekem olyan furcsa mert mondhatni régi motoros vagyok a szakmában és még jóval azelőtt kezdtem, hogy az ügyfélkörünk felét online felületeken keresztül szereztük volna meg vagy értük volna el. Vicces is belegondolni, hogy amikor annak idején apám és nagyapám elkezdte tanítgatni a szakmát (merthogy ők is ebben az irányzatban tevékenykedtek) milyen más volt még minden. Akkor annyiból állt a dolog, hogy legfeljebb feladtunk pár hirdetést az újságban és utána már elvégzett munkák után lettünk beajánlva máshová is, mára ezt nem engedheted meg magadnak, legalábbis azt nem, hogy pusztán ennyi figyelmet fordíts a reklámra és az egyéb munkán kívüli szolgáltatásokra.

Ott van például az, hogy ha nincs egy megfelelően karban tartott Facebook oldalad akkor nem is igen rúghatsz labdába komolyabb szinten. Mivel mi Pesten egy viszonylag nagy piacot próbálunk megfogni kénytelen voltam hallgatni az új idők hívószavára és alkalmaznom egy embert, aki ezekkel foglalkozik, tekintve, hogy én magam nem igen vagyok jártas az ilyesfajta marketing dolgokban, márpedig tekintve, hogy ez egy szakma, ami igen komoly előképzettséget igényel, hogyha igazán jó eredményeket szeretnénk, úgy éreztem inkább odaadom az ügyet valaki hozzáértő kezébe. Így hát meg is jelent az életemben a számítástechnika, igaz ekkor még nem is olyan nagy mértékben mint akkor, amikor úgy éreztük eljött az ideje, hogy indítsunk egy webáruházat. Igazából a cél és a terv az volt, hogy ezen keresztül a kiszállást is meg lehet majd rendelni a kiválasztott alapanyagok mellett, ezzel sokkal kényelmesebbé és kevésbé téve a vásárlást. A másik gondolat az volt e mellett, hogy így az ügyfél nem fogja magát befolyásolva érezni mások által, akik rá akarnak sózni egy terméket, ehelyett nyugodtan eldöntheti mi lesz neki a legjobb már ha igénye van minderre. Ha pedig úgy érzi esetleg, hogy a régimódi megoldás híve még mindig bármikor ott a telefonszámunk, amin elérhetőek vagyunk. Szerencsére találtunk egy állandó beszállítót is, így ha valaki csak teszem azt egy ablakszigetelő gumit szeretne vásárolni még mindig megteheti nálunk, ezzel pedig egyrészt képben maradunk, másrészt pedig a cég megbízhatóságát is alátámasztja.

Ehhez a projekthez viszont nyilvánvalóan egy igen komoly képzettségű programozó kellett, ugyanis több kolléga is mesélte, hogy mennyit szenvedtek ők azzal, amikor létre akarták hozni a saját online piacukat. Nem egy egyszerű és olcsó mulatság ez, de muszáj volt tartani a lépést a többiekkel és menni az árral. Így aztán feladtunk egy hirdetést és közben persze kerestünk is, hátha így nagyobb eséllyel találunk valakit, aki ráér és nem fog munka közben ezer másik projekttel foglalkozni, nekünk ugyanis az volt a legfontosabb kitételünk, hogy időben végezzünk a dologgal, ne kelljen sokat halogatni. Szerencsére nem is kellett ezzel a dologgal sokat foglalkozni és könyörögni az illetőnek, aki végül jelentkezett, hogy vállalja a munkát, így nagyjából másfél hónap alatt sikerült is beütemeznünk a dolgot használatra készre. Persze mindez nem volt valami olcsó de hát ez van ha az ember gyors és precíz munkát szeretne. A konklúzió számomra mindenképpen az volt, hogy bármennyire is jól hangzik, nem foghatjuk a korunkra azt, hogy nem vagyunk legalább alapszintű számítógép felhasználók, ez ugyanis igencsak elengedhetetlen ha szeretnénk valamilyen szinten komoly tényezők lenni a piacon, bármi is legyen a hivatásunk. Még csak nem is kell ehhez olyan „alkalmi zseninek lenni” mint az itt olvasható vicces történet résztvevői, hiszen mindez mára már természetes és köztudott tény. Én mindenesetre megmaradok emellett az elképzelés mellett és nem is adok alább. Igyekszem az ismereteimet még tovább mélyíteni ha egy mód van rá és akkor talán a cég is folyamatosan fejlődik majd velem együtt, ami nyilvánvalóan a legfontosabb szempont az elkövetkezendő évekre.