Okos TV és szórakoztató elektronika IT-s szemmel

Szoftveresként a világban

Ki mondta, hogy egy szoftveres nem érthet a hardveres dolgokhoz? Hadd cáfoljam ezt meg rögtön a saját példámmal! Villamosmérnökként végeztem az egyetemen, majd rögtön utána egy jól menő autópari cégnél kezdtem el dolgozni radarfejlesztőként. C, C+, C++, C#, Python… nem igazán tudtok olyan hardver közeli fejlesztéshez szükséges kódnyelvet mondani, amivel ne boldogulnék el… Bár én voltam a legfiatalabb a csapatban, a kollégáimmal hamar megtaláltam a hangot. Ugyan nálam csak idősebbek dolgoztak a projekten, látták a lelkesedésemet és hogy azért konyítok valamit a témához, így gyorsan beilleszkedtem. Nemhogy elfogadtak, de nagyon hamar elkezdtek bevezetni a radarfejlesztés világába, és megmutatták a fejlesztés csínját-bínját. Én pedig élvezettel szívtam magamba a tudást.

A csapatban mindenki tudja rólam, hogy ha valami bedöglik, érdemes rögtön engem keresni. Bár alapvetően sokkal inkább szoftver fejlesztéssel foglalkozom a mindennapi munkám során, mindig is érdekelt, hogy néz ki valami belülről. Milyen az elektronikája? Hogy épülnek fel az áramkörök? Miért úgy történik az összeköttetés, ahogy? Hogyan tudnék én is valami hasonlót csinálni? Ami még érdekesebb, hogy ha valami baj van például a laptopunkkal, általában nem az IT osztály oldja meg a problémát, hanem én. Többször fordult már elő olyan, hogy levittem egy gépet a kollégákhoz valamilyen problémával, és rögtön szerelőhöz akarták küldeni az eszközt. Pedig nekik is a rendelkezésükre állt a csavarkészlet, hogy szét tudjuk szedni és jobban szemügyre venni a hibát. Az irányításommal ez meg is történt, és a nélkül pontot tudtunk tenni az ügy végére, hogy különösen sokat kellett volna vesződni vele. Ráadásul a szervizt is elkerültük.

Szórakoztató elektronikai cikkek a Bestmarkt webpiacán

Vérbeli IT-s vagyok tehát. Az érdeklődésem és az IT eszközök felé való igényességem azonban nem csak a munkámban, hanem az otthonomban is megmutatkozik. Szabadidőmben két dolgot csinálok szívesen: gamerként videojátékokat játszom, vagy nagy Netflix fanként sorozatokat nézek. Tudjátok mi kel mindehhez? Egy brutál jó TV! Ebben én a Bestmarkt-ra esküszöm, hihetetlenül jó TV ajánlatuk van, és rengeteg fantasztikus készülék közül lehet választani. Ráadásul a tájékoztatás is teljes körű! Páratlan az mód, ahogyan a Bestmarkt csapata tájékoztatni tudja az embert a legújabb termékekről. Gyakorlatilag minden információ fellelhető az oldalon a TV készülékekről, így az is nagyon hamar képbe kerül, aki nem olyan jártas az elektronikai eszközök világában. Nekem elhihetitek, hogy így van: a nővérem énekes, abszolút járatlan a technika világában, de még ő is ki tudta választani a számára megfelelő TV készüléket. Még segítséget sem kért tőlem! Azt mondta, olyannyira jó leírást kapott az oldalon, hogy már nem is volt rá szüksége… (Mellőznek, most mondjátok meg! Szép dolog, mondhatom.)

Menj tutira: így találd meg hatékonyan, amit keresel

De hogy ti is tudjatok nézelődni, íme, linkelem az oldalt: https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 – itt keresgéljetek! Egyszerűen nem létezik olyan TV készülék, amire itt ne akadnátok rá. Az oldalon nagyon egyszerű szűrni, így biztosak lehettek benne, hogy ha megfelelően állítjátok be a paramétereket, valóban perceken belül rálelhettek arra, amit kerestek. Szűkíthetik a keresést kulcsszó szerint, talán ez a legegyszerűbb módja a keresésnek. De ha már van a fejetekben egy elsődleges elképzelés, hogy mit szeretnétek, érdemes ennek mentén megadni a keresési feltételeket. Talán a legérdemesebb azzal kezdeni, mekkora keretetek van rá. Hiába nézelődnétek ugyanis egy magasabb árkategóriában, ha egyszerűen a családi kassza nem enged meg akkora költekezést. És ami még fájdalmasabbá tesz, ha nem szűkíted le a keresést a rendelkezésre álló anyagi források alapján: ha beleszeretsz valamibe. Nincs annál fájdalmasabb, mint megélni, hogy valami nagyon megtetszik, de rá kell döbbenned, hogy nincs miből kifizetned. Úgyhogy haladjunk is tovább gyorsan.

A https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldal keresője további funkciókat is tartalmaz, amiket szintén érdemes górcső alá venni. Így megnézheted, mely készülékekből van raktáron, és melyek azok, amelyeket külső raktárakból történő szállítással szinten viszonylag gyorsan be lehet szerezni. Sokan régóta lojálisak egy adott márkához, ezért ha megadjuk, milyen márkák érdekelnek bennünket, megint csak optimálisra szűkíthetjük a keresésünket. Természetesen nagyon jó érzés, ha bőven van miből választani, de azért lássuk be, 10 opcióból sokkal könnyebben meg tudom határozni, melyik eszközre van szükségem, mintha 100-at tennének elém. Időt és energiát is spórolok vele, nem beszélve arról, hogy ha nem tetszik, amit a szűkítéskor találok, még mindig van lehetőségem tovább bővíteni a szelekciót.

További szűkítési lehetőségek tech-guruknak

A további keresési lehetőségeket inkább már a hozzám hasonló tech szakembereknek találták ki. Így például lehet keresni a szerint, hogy a TV készülék milyen technológiával készült: LED, OLED, QLED, esetleg LCD? Érdemes azt is mérlegelni, mekkora készüléket szeretnénk vásárolni, hiszen nem mindegy, hogy befér-e a nappaliba egyáltalán. Fontos átgondolnunk, hova tudjuk egyáltalán elhelyezni a lakásban? Falra szeretnénk akasztani? Esetleg egy szekrénysor kiegészítője lehetne? Sokaknak biztonságot az a tudat, hogy tudnak átmérő és képátló szerint is keresni, illetve szűkíteni a keresést, hogy biztosan megtalálják a szobába legideálisabban elhelyezhető TV készüléket. Esztétikai szempontból az sem jó, ha a készülék elveszik a szobában (nem beszélve arról, hogy kis képernyőn kevésbé élvezetes filmet nézni), vagy épp ellenkezőleg, túl sok helyet elfoglal egy alapvetően kis térben. Ezeknek a mérlegelésében mind-mind segít, ha megfelelő paraméterekkel keresünk.

A https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 keresője segítséget nyújt abban is, hogy a kényelmi funkciókat is megfelelően meg tudjuk határozni. Milyen felbontású készüléket szeretnénk? HD-t? Full HD-t? Esetleg ultra HD-t, netán 8K-t? Manapság a TV-k túlnyomó többsége okos (smart) funkcióval is rendelkezik, így azonnal hozzá kapcsolható a számítógéphez, sőt, ezek a készülékek a wifi-t is felismerik és internetre is csatlakoztathatók. Őrület, nem? Húsz évvel ezelőtt ez még nagyon high-technek számított, ma már pedig szinte alapfunkció a szórakoztató elektronikai eszközök körében, hogy smart funkcióval is rendelkezzenek. (Itt persze meg kell jegyeznem, hogy ez már nem csak a szórakoztató elektronika sajátja. Az okosság szép lassan begyűrűzött a mindennapjainkba, gondoljunk csak az okos hűtőkre, okos mosógépekre, okos fűtőrendszerekre, stb.)

Jó tanács a választáshoz

Ha kíváncsiak vagytok rá, mit tanácsolok nektek a saját készüléketek megfelelő kiválasztásához, álljon itt ez a rövid összefoglaló a fentiek alapján:

  1. Légy őszinte magaddal! Határozd meg, mennyit tudsz rászánni a vásárlásra, és szűkítsd a költség keretedet!
  2. Ha van szimpatikus márka a fejedben, mindenképpen jelöld meg a preferenciádat!
  3. Gondolkodj el rajta, mire használnád a készüléket! Filmezésre? Internetezésre? Videojátékokhoz? Ennek megfelelően dönts, hogy szükséges-e az okos funkció a TV-re, és hogy milyen felbontásban szeretnéd élvezni a TV-zést.
  4. Határozd meg, hova helyeznéd el a készüléket a lakásban! Ennek megfelelően válaszd ki a helyes méretet a listából.

Remélem, tudtam segíteni benne, hogyan válasszatok megfelelően! Látogassatok el a https://www.bestmarkt.hu/szorakoztato-elektronika/tv-c55 oldalra mielőbb, és kezdjétek meg álmaitok készülékének kiválasztását – higgyétek el, megéri!